De naam, Combai electronics vond zijn oorsprong in 1987, de eerste stappen richting de elektronica winkels in Nederland werd genomen, toen nog onder de vlag van Radio Elra, sinds 1991 op eigen benen.

De oorsprong van Radio Elra was al voor de 2e wereld oorlog, onder de naam -de eerste combinatie-De eerste combinatie

 

 

 

 

Mijn vader was in Nederland een van de grondleggers van de 27Mc. Al in 1964 verkochten wij onze eerste CB portofoons en adverteerden wij met groot succes in het           tijdschrift Radio Bulletin>>>>.

Radio Elra in eind jaren 70 met mijn vader voor de etalageIn deze periode waren er in Nederland nauwelijks elektronica winkels, wijd verspreid waren er een paar per provincie.In heel Europa waren er bijna nog geen 27Mc. bedrijven zoals wij die nu kennen: CTE International, Zetagi, Lemm, Sigma, RMS en Sirio. Waar werden dan de goederen vandaan gehaald? Uit het land van de 27Mc: Amerika.

Er was toen nog geen internet of fax en sporadisch was er een telex machine aanwezig. Dus alles ging per brief of telefoon.

          

Er werden contacten gelegd in Amerika met Echo Communication, de grootste leverancier van 27Mc in Amerika, met de nostalgische merken Midland , Kris (Big Boomer), Hy-Gain, Royce (CB apparatuur), Avanti (Sigma II) en Lafayette. en de leveringen naar Nederland konden beginnen. Per container werden de eerste ladingen verscheept.

Langzamerhand werd Europa ook wakker. In Italiƫ begon CTE als een der eerste met 27Mc andere Italiaanse merken waren Bremi, Zetagi, Lemm en RM. We werden in 1976 al snel alleen vertegenwoordiger (dat was er toen nog) van CTE in Nederland en heden ten dagen vertegenwoordigen wij nog steeds CTE in Nederland.

In Duitsland waren er diverse bedrijven die met CB begonnen waaronder de merken Kaiser, DNT en Stabo, beroemde merken die nog steeds aanwezig zijn op de Duitse/Europese markt.

De grote CB-Boom kwam in 1980, de MARC was een feit, wie herinnert zich niet dat iedereen een 22 kanalen, 500mWatt bakkie ging (ver)kopen vele merken kwamen en gingen, wie kent ze niet? Hy-com, Skyline, Major, Cuna, Wipe, Amroh, CB Master, Stabo, Ham International, Marco, Betatek, Rotel, Oscar, Scooper, Multitech....... Kijk verder op CB Museum>>>>

 Containers vol met antennes, voedingen, .enz.. werden er geleverd.

Wij verkochten in 1980 ca. 1000 Skylabs per maand, ongekende aantallen waar men nu alleen nog van droomt en de fabrieken konden de productie van deze aantallen niet meer bijbenen.

Ook wij hadden ons eigen bakkie Kaiser KA-9022 FM die zijn tijd ver vooruit was met led's voor de Signaal en power meter, selectief oproepsysteem, roger beep en automatische squelch.

De 27Mc. is tot op heden een niet meer weg te denken hobby, geen vergunning, geen kosten. Ideaal als vakantie bakje voor als communicatie tussen 2 auto's, en wat dacht u van de sociale functie, bijeenkomsten, vossen jachten, vrachtauto's, het doorgeven van snelheid controles, Packet radio, sport toepassingen enz.

Na de 27mc Boom zijn wij ons gaan richten op de computermarkt die toen nog in de kinderschoenen stond. De eerste betaalbare computers waren de Sinclair computers: ZX-80 die al snel werd opgevolgd door de ZX-81. De techniek ging verder en Sinclair bracht de Spectrum op de markt. Een echte kleuren computer met 16/48kRam geheugen. Hierna volgden de Sinclair QL, Spectrum +, Spectrum 128, Spectrum +2 en +3. Naast Sinclair werd er Atari, Commodore en Amstrad verkocht. Ook losse componenten om zelf een PC samen te stellen werd er verkocht.  In 1988 werd er op de Zwartjanstraat 51 een computer winkel geopend.